חוסן קהילתי – על מרכיבי החוסן ופיתוח החוסן בקהילה

מהו חוסן קהילתי?

חוסן קהילתי מבטא את היכולת של קהילה, בזמן משבר או חירום ובתקופה שלאחריו, לנצל את משאביה, להתאים עצמה לשינויים בסביבה, להמשיך לתפקד ולספק את השירותים הקהילתיים החיוניים על מנת לשמר ולחזק את הבריאות הפיזית והנפשית של חבריה (Norris et al., 2008). על פי נוריס ושות', המדגישים את התהליך, חוסן קהילתי זהו תהליך של הסתגלות באמצעות הסתמכות על ארבעה משאבים עיקריים והאינטראקציות ביניהם: פיתוח כלכלי, הון חברתי, תקשורת ומידע ויכולת קהילתית.

על פי הגישה האקולוגית, המדגישה את הסביבה, חוסן קהילתי הוא קיום, פיתוח ומעורבות של משאבים קהילתיים על ידי חברי הקהילה במטרה לשגשג בסביבה המאופיינת בשינוי, חוסר ודאות והפתעה (Magis, 2010).

לפי הגישה המדגישה תשומות, חוסן קהילתי זוהי יכולתה של הקהילה לנקוט פעולה מכוונת לשיפור היכולת האישית והקולקטיבית של תושביה ומוסדותיה, להגיב ביעילות על שינוי ביטחוני, חברתי או כלכלי ולהשפיע על מהלכו ועל השלכותיו העתידיות של הקהילה (פלד וסנדר, משרד הרווחה והשירותים החברתיים). לפי הגישה המדגישה תפוקות, חוסן קהילתי זוהי יכולת העמידה בפני אובדן פוטנציאלי או יכולת להתאושש מאובדן/נזק לאחר התרחשותו (בן נשר, להד ושחם, 2002). 

הצורך בפיתוח חוסן קהילתי מתעורר בכל פעם שהשגרה מופרת, שה"נורמליות" נסדקת, שהמוכר מאויים על ידי כוחות הפוגעים ברווחת הפרט ובמרקם הקולקטיבי העדין.

חוסן קהילתי הוא היכולת של קהילה לעמוד במצוקה, להגיב ביעילות למשברים, להסתגל, למזער נזקים, ולא רק להתאושש מהם אלא לצאת חזקים יותר. זוהי היכולת הקולקטיבית של יחידים, ארגונים ומערכות בתוך קהילה לשרוד, להסתגל ואפילו לשגשג מול אתגרים. חוסן קהילתי אינו חזרת הקהילה למצב שבו הייתה טרום המשבר, אלא תהליך של למידה והתפתחות המאפשר לה להתמודד טוב יותר עם אתגרים עתידיים. יתרה מכך, חוסן זה הוא אינו איזו תכונה סטטית, אלא תהליך מתמשך, מעין מסע בין נקודות תורפה וחוזקות, שמעצב את מסלול הקהילה והתמודדותה עם הפרעה ושיבוש.

מעוניינים להעמיק בתחומי חוסן קהילתי והתמודדות עם משברים? למידע נוסף או להרשמה לתוכנית מגן במדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר דרך דף צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.

תוכנית מגן: ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר - תואר ראשון רב-תחומי במדעי החברה באוניברסיטת בר אילן

אם פיתוח חוסן קהילתי וארגוני מעניין אתכם, אם אתם שואפים להימנות עם המערך המקומי/הלאומי/הארגוני האמון על ניהול משברים והתאוששות מאסון בעתות חירום ולחולל שינוי, אז כדאי לדעת שהמדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן מציע תואר ראשון רב-תחומי במדעי החברה – בהתמקדות בניהול משברים, מצבי חירום וסייבר.

במסגרת התואר לומדים בין היתר קורס "חירום וחוסן בקהילה". קורס זה מתמקד בגורמים אשר מסייעים לקהילות הנמצאות במצבי משבר וחירום כגון: אסונות טבע או מלחמות – להיערך, להתמודד ולהתנהל. במהלך הקורס לומדים על תהליכי התמודדות עם מצבי חירום בקהילה, דפוסי פעולה המסייעים לחזק את החוסן בקהילות, ניתוח מרכיבי החוסן התורמים לחוסנה הלאומי של ישראל ועוד.

בנוסף, התוכנית מציעה עוד מגוון קורסים מרתקים, ובכללם: חירום וחוסן בקהילה, מבוא לניהול מצבי חירום ואסון, ניהול קונפליקטים ומשא ומתן, התערבות נפשית לאחר אסון, היבטים אתיים בניהול מצבי לחץ, חירום ואסון, קבלת החלטות בתנאי אי ודאות, מערך רפואת החירום, יסודות הביטחון הלאומי בישראל, ניהול וטיפול במצבי חירום, מבוא ליחסים בין לאומיים, סייבר ומודיעין, טרור וגרילה, אסלאם וגלובליזציה, אתיקה במצבי חירום לאומיים ועוד. כך שבוגרי התואר יוצאים עם ידע אקדמי רחב בתחום.

משך הלימודים: משך לימודי תוכנית מגן שישה סמסטרים רצופים, לרבות לימודים בחודשי הקיץ ובחופשות הסמסטר, כך שניתן ללמוד תואר ראשון בשנתיים.

עובדים ולומדים: התואר מותאם לאנשים עובדים ולמשרתים במערכות הביטחוניות בישראל.

גם תואר וגם תעודה: הלימודים בתוכנית מגן מקנים גם תואר וגם תעודה. לצד תואר רב תחומי במדעי החברה תוענק לבוגרות ולבוגרים תעודה נלווית בתחום "ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר".

מסלול קבלה ללא פסיכומטרי: ניתן להתקבל לתואר ללא בחינה פסיכומטרית, על בסיס ציוני תעודת בגרות מלאה הכוללת מינימום 4 יחידות בגרות באנגלית ועל סמך ציון בבחינת המיון באנגלית – אמירנט, בציון של לפחות 85.

מעוניינים להעמיק בתחומי חוסן קהילתי והתמודדות עם משברים? למידע נוסף או להרשמה לתוכנית מגן במדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר דרך דף צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.

חוסן קהילתי

באילו נסיבות עולה הצורך בפיתוח החוסן הקהילתי?

הצורך בפיתוח החוסן קהילתי עולה במגוון נסיבות. מגפות כמו זו שפקדה את העולם ב-2020, הקורונה, המחישה היטב את החשיבות הקריטית של מאמצים מתואמים בטיפול במצבי חירום בבריאות הציבור. בתקופת הפנדמיה קהילות בכל רחבי העולם נאצלו להתמודד עם מערכות בריאות עמוסות מדי, העדר יציבות כלכלית ובידוד חברתי. קהילות שהיו להן מנגנוני חוסן טובים ואיתנים יותר הצליחו לנהל את המשבר בצורה יעילה יותר. מנהיגות יעילה, תשתית בריאות טובה וקשרים חברתיים חזקים, שנחשבים לרכיבי חוסן חשובים, היו שחקנים מרכזיים בחוסן של קהילות בזמן הקורונה.

גם מלחמות וסכסוכים, המוכרים לנו כל כך כאן אצלנו בישראל, מחייבים פיתוח חוסן קהילתי. קל וחומר אם הם מתמשכים כמו הסכסוך הישראלי הפלסטיני או מלחמת רוסיה אוקראינה. במצבי מלחמה אוכלוסיות נעקרות מביתן, תשתיות נהרסות, אנשים מאבדים את הכנסתם ומאבדים את היקרים להם מכול. פיגועי טרור גם כן משפיעים עמוקות על קהילות, כשהם גורמים לפחד, חרדה ולתחושה של חוסר ביטחון. כדי להתאושש מתופעות אלו ולבנות מחדש אזורים מוכי מלחמה הן מן הבחינה הפיזית והן מהבחינה החברתית - יש צורך בחוסן קהילתי.

גם אסונות טבע בוחנים את גבולותיו של החוסן הקהילתי. רעידות אדמה, הוריקנים קטלניים, צונאמי, שריפות – כל אלו גורמים לנזקים משמעותיים לתשתיות, משבשים את חיי היום יום ומשאירים מאחוריהם הרס וטראומה, המחייבים קהילות להתארגן מחדש, לקבל גישה למשאבים ולבנות מחדש את חייהן.

טלטלות כלכליות, חוסר יציבות פוליטית ועוולות חברתיות מאתגרים אף הם את החוסן הקהילתי. מדיניות מפלה, פיטורים המוניים, אי-שוויון מערכתי, עוני, משברים כלכליים עולמיים ותקופות אבטלה ושפל מעוררים אי יציבות ומחייבים התאגדות קהילתית, הקמת רשתות תמיכה ופעולה קולקטיבית כדי ליצור שינוי.

מה הם מרכיבי החוסן?

רכיבי החוסן הקהילתי שנמצאו כבעלי השפעה על פיתוח החוסן במחקרים רבים הם: שייכות, משמעות, שליטה ונרטיב מיטיב. אך כדי שקהילה תפתח חוסן ועמידות לנוכח משברים ואסונות היא זקוקה גם לרכיבי חוסן נוספים, ביניהם: מנהיגות, לכידות חברתית, תשתיות, תקשורת אפקטיבית, מוכנות ויכולת להיערך לשעת אסון, אמון, רשת תמיכה חברתית, פסיכולוגית וקהילתית וגם מעורבות ושיתוף פעולה מהשלטון המרכזי.

על חשיבות חוסן קהילתי בישראל וגם...ביהדות

חוסן קהילתי הוא אחד מהסיבות המרכזיות לקיומו של העם היהודי ולהישרדותו, חרף הניסיונות החוזרים ונשנים של הבאים עלינו לכלותינו לאורך ההיסטוריה. יתרה מכך, ישראל היא אומה שהוקמה מתוך מצוקה ומשבר, השואה באירופה הפרהוד בעיראק, וניצבת כעדות לכוחו המתמשך של החוסן הקהילתי בפרט והחוסן האנושי בכלל.

בנוף הגיאופוליטי המורכב של המזרח התיכון, ישראל היא דוגמה לכושר הסתגלות אנושי, מוכנות אסטרטגית וחוסן קהילתי. מלחמות, טרור, שיבושים כלכליים, קיטוב, מגוון אוכלוסיות ותסיסה חברתית - כל אלו הם אתגרים המדגישים את הצורך בחוסן קהילתי בישראל ודורשים היערכות איתנה ואסטרטגיות תגובה חדשניות ומותאמות.

אין זה פלא אפוא שבאקלים כזה, כמו זה השורר בישראל, עולה הצורך באנשי מקצוע המיומנים בניהול משברים והערכת סיכונים, כאלו מצוידים באסטרטגיות תגובה לחרום והתאוששות מאסון – וצורך זה אף עתיד להתגבר, זאת לנוכח מיקומינו הגיאוגרפי, מצבנו הפוליטי והאתגרים של נוף גלובלי המשתנה במהירות.

מעוניינים להעמיק בתחומי חוסן קהילתי והתמודדות עם משברים? למידע נוסף או להרשמה לתוכנית מגן במדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר דרך דף צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.