ניהול משברים – על חשיבות ההיערכות למשברים

ניהול משברים הוא היבט חיוני בניהול כל ארגון וחברה, במיוחד בעולם הפכפך ועתיר אתגרים שעלולים להסלים במהרה למשברים מלאים. מאסונות טבע, מלחמות מעשה ידי אדם, דרך מתקפות סייבר, מגפות עולמיות ועד מיתון ומשברים כלכליים. אנו חיים בעולם תנודתי, בתנאי אי ודאות ומורכב, ופוטנציאל ההפרעה קיים תמיד. עקב כך, היכולת ליצור אסטרטגיה לניהול משברים בארגונים היא צורך ממשי ותנאי הכרחי לא רק להישרדות הארגון כי אם גם לשגשוגו.

ניהול משברים פירושו לצפות למשבר, לנסות למנוע אותו, וכאשר הוא מגיע, למזער את השלכותיו ולהיות מוכנים עם תגובה. ניהול משברים בארגונים משמעו נקיטת גישה פרואקטיבית, יעילה ומהירה לזיהוי סיכונים ואיומים פוטנציאליים ופיתוח תוכנית להתמודדות עימם ולהתאוששות מהם. על ידי טיפוח תרבות של מוכנות וחוסן, ארגונים יכולים להגן על העובדים, על נכסים חשובים, לשמר את המוניטין של המותג ולצמצם הפסדים כספיים. המידע שתקראו בעמוד זה חשוב לכל ארגון, לדרג הניהולי ולמקבלי ההחלטות>>

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי ניהול משברים במסגרת תוכנית 'מגן' במדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן, צרו איתנו קשר בעמוד צור קשר.

 

לימודי ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר במסגרת תואר ראשון

לאור המשברים הרבים הפוקדים אותנו בעשורים האחרונים, הצורך במומחי ניהול משברים ומצבי חירום עולה, וצפוי לגדול עוד יותר בעתיד. ארגונים, תאגידים וחברות בארץ ובעולם כולו מבינים שהם צריכים להיערך למצבי קיצון, להכין תוכניות התאוששות, למזער את נזקי האסונות ולהתמודד עם אתגרים מגוונים המאיימים על הישרדות הארגון ועל נכסיו הרבים.

תוכנית מגן - ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר תואר ראשון רב-תחומי במדעי החברה

אם תחום זה של ניהול משברים מעניין אתכם ואתם רוצים לרכוש ידע אקדמי וכלים פרקטיים שיעניקו לכם יתרון משמעותי בכניסה לקריירה בתחום משפיע וחשוב, כדאי לדעת שהמדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן מציע את תוכנית מגן - ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר תואר ראשון רב-תחומי במדעי החברה. תוכנית מגן מתאימה לעובדי זרועות הביטחון וגם לקהל הרחב, ומאפשרת ללמוד תואר ראשון בשנתיים קלנדריות בלבד, במשך שישה סמסטרים רצופים, לרבות לימודים בסמסטר קיץ.

התוכנית מקנה לסטודנטים ולסטודנטיות כלים מעשיים ואקדמיים בתחום הניהול תוך דגש על התמודדות עם ניהול משברים בארגון וגם מחוצה לו. במהלך הלימודים מנתחים מצבי משבר וחירום, נחשפים לאתגרי עולם הסייבר ולדרכי התגוננות, לתהליכי קבלת החלטות בתנאי אי ודאות וניהול קונפליקטים.

בסיום הלימודים יוצאים הבוגרות והבוגרים כשבידם גם תואר וגם תעודה, כך שבנוסף לתעודת ה-B.A, תוענק תעודה נלווית בתחום "ניהול משברים, מצבי חירום וסייבר".

 

עלון מידע תוכנית "מגן"

 

מדוע ניהול משברים בארגון כה חשוב?

יכולת ניהול בזמן משבר היא חשובה וקריטית מכמה סיבות מרכזיות, ביניהן:

  • הגנה על אנשים – העובדים הם אחד מהנכסים היקרים ביותר בארגון, חשוב לשמור עליהם ולהבטיח שהם מוגנים. לדוגמה בזמן מגיפת הקורונה, הגנה על העובדים פירושה יצירת תשתית IT ותמיכה המאפשרות עבודה מרחוק.
  • הגנה על נכסים – גם נכסי הארגון מצויים בסכנה בעת משבר, וניהול משברים חכם מקדים יכול להגן עליהם. לדוגמה: חלק מנכסיו של ארגון הם נכסים דיגיטליים, לפיכך חשוב שיהיו שכבות הגנה ואבטחה לנכסים האלו ושתהיה תוכנית התאוששות מאסון במקרה של איומי סייבר וחדירת האקרים.
  • הגנה על מוניטין – השם של החברה הוא נכס בלתי מוחשי אך יקר ערך. ניהול מוצלח של משברים בארגון יכול לשמר, לעיתים אפילו לשפר, את המוניטין של הארגון בעת משבר. מנגד, טיפול לקוי יכול להוביל לפגיעה ארוכת טווח בשמה הטוב של החברה. לדוגמה, חברת המזון רמדיה ששיווקה תמ"ל לתינוקות שהחסיר ויטמין חשוב והביא לפגיעה התפתחותית חמורה בתינוקות. פרשה שהובילה לסגירת החברה. משבר זה פגע במוניטין של רמדיה, פגיעה אנושה שלא הצליחה להתאושש ממנו.
  • המשכיות תפעולית – משברים יכולים לשבש חלק או את מלוא הפעילות העסקית, ולהוביל להפסדים כספיים ולחוסר יעילות תפעולית. הטמעה של מודל ניהול משברים מבעוד מועד ויישומו בשטח יבטיח את המשך תפקודו של הארגון או חידוש מהיר של פעילות הארגון לאחר הפרעה או שיבוש, ובכך יפחית את זמן ההשבתה ואת ההפסדים הכספיים. לדוגמה, מפעלים בדרום הארץ שיש להם אזורים מוגנים, ממ"דים, מקלטים, חדרי ביטחון ממוגנים ותוכניות עבודה לשעת חירום יכולים לשמור על המשכיות תפעולית גם בימי מבצעים צבאיים ומלחמות כוללות.

היכולת של ארגון לצפות, להתכונן, להגיב וגם להתאושש ממשברים אינה רק עניין של חוסן, זוהי עדות לראיית הנולד, למנהיגות ולמחויבות של הארגון לבעלי העניין שלו.

כושר ניהול משברים בארגון חשוב להסתגלות ולהישרדות. משברים משבשים את הפעילות השגרתית, מאיימים על הישרדותו של הארגון, וניהול משברים אפקטיבי מאפשר להסתגל ולצאת מחוזקים. ניהול משברים קשור גם בקשר בל ינותק לתחרותיות. ארגונים אשר מוכנים למשברים ומטפלים בהם באופן מיטבי זוכים ליתרון תחרותי. הם מגיבים במהירות, שומרים על האמון ובמקרים רבים יכולים הפוך את המשבר להזדמנות. משברים יכולים לספק הזדמנות לשינוי, שינוי שללא המשבר כנראה שלא היה קורה. משברים מאלצים ארגונים להעריך מחדש אסטרטגיות, תהליכים, צורות מחשבה והרגלים, להטיל ספק בהנחות בסיסיות ובפרדיגמות ולהוביל רפורמות.

ניהול משברים בארגונים – דוגמאות והתמודדויות

ניהול משברים בזמן מלחמות ועימותים צבאיים

ניהול בזמן משבר מלחמתי הוא אתגר מהקשים ביותר שארגונים מתמודדים איתו. מלחמות, מבצעים צבאיים ועימותים בין מדינות יכולים לשבש שרשראות אספקה, להרוס תשתיות חיוניות וליצור סביבת עבודה מסוכנת והפכפכה. כך למשל, למלחמה באוקראינה ולסכסוך המתמשך בינה לבין רוסיה יש אדוות לא רק באוקראינה וברוסיה אלא על כל העולם. העימות השפיע על מגזר האנרגיה, המזון, החקלאות והטכנולוגיה ואילץ ארגונים לשנות ולגוון שרשראות אספקה, לפנות עובדים מאזורי לחימה ולהכין תוכניות חירום.

ניהול משברים בארגונים בעת מגיפות עולמיות

מגפת הקורונה היא אחד מהמשברים העולמיים המשמעותיים ביותר שאירעו בשנים האחרונות והיא השפיעה על כל היבט בעסקים ובחברות. היא חייבה ארגונים ליישם פרוטוקולי בריאות ובטיחות במהירות כדי להגן על עובדים ולקוחות, לרבות הטמעת בדיקות בריאותיות, עבודה מרחוק, יישום נהלי תברואה ועוד. חברות התמודדו עם שיבושים בשרשרת האספקה, מחסור בכוח אדם וירידה בביקושים, מה שדרש צעדים לצמצום עלויות ואסטרטגיות חדשניות לייצור הכנסות. המגיפה הדגישה את הצורך בגיוון ספקים, בפיתוח אסטרטגיות למקורות חלופיים ובהגדלת רמות המלאי. בנוסף, לאור האינטראקציות הפיזיות המוגבלות, ארגונים נאלצו לעבור טרנספורמציה דיגיטלית ולאמץ טכנולוגיות חדשות, ביניהן: מסחר מקוון, תקשורת וירטואלית ועבודה מרחוק.

ניהול משברים בזמן אסונות טבע

רעידות אדמה, שיטפונות או הוריקנים מציבים אתגרים משמעותיים לארגונים. אם ניקח לדוגמה את הוריקן קתרינה ב-2005 לאורך חוף המפרץ של ארצות הברית, הרי שהוא חולל נזק רב לעסקים ולתשתיות. מאז אותו אירוע ארגונים למדו את החשיבות של מוכנות לאסון, בבניית תוכניות פינוי מהירות ויעילות, באספקת כוחות גיבוי ובשיפור התשתיות. תאגידים הבינו שהם חייבים לספק סיוע הומניטרי לקהילות המקומיות, לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם רשויות מקומיות וארגוני סיוע כדי לתחזק את המוניטין שלהם וכדי לשרוד.

ניהול משברים בארגון בעקבות התקפות סייבר

איומי סייבר יכולים ללבוש צורות רבות, מתוכנות כופר ותוכנות זדוניות דרך פישינג ועד חשיפת נתונים רגישים. כאשר איומי סייבר מתממשים הם מהווים סכנה משמעותית לשלמות הנתונים, לבריאות הפיננסית של הארגון ולמוניטין שלו. לדוגמה, מתקפת הסייבר שבוצעה על ידי קבוצת האקרים כנגד Sony Pictures Entertainment ב-2014 גרמה לחשיפה של כמויות אדירות של מידע, לרבות מידע על עובדים, תקשורת פנימית וכן סרטים שטרם ראו אור. התוקפים השתמשו בתוכנה זדונית כדי לחדור לרשת של סוני, לקבל גישה למערכות קריטיות ולחלץ נתונים רגישים מאוד. המניע היה ככל הנראה הסרט "הראיון", שתיאר עלילה דמיונית של התנקשות במנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און. בתגובה לתקיפה סוני יישמה אמצעי אבטחת סייבר מתוגברים ומתקדמים, שיפרה תגובתה לאירועים דרך תרגולים קבועים, הטמיעה מודל ניהול משברים מסודר בארגון, הכשירה והדריכה עובדים על מנת להפחית סיכונים לטעויות אנוש שעלולות לגרום למימוש אירועי סייבר.

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי ניהול משברים בארגונים או להרשמה לתוכנית 'מגן' במדור לזרועות הביטחון באוניברסיטת בר-אילן, צרו איתנו קשר בעמוד צור קשר.